Scheepswerven en schoenovertrekken

Scheepswerven en schoenovertrekken

Bij het werken op scheepswerven kunnen overschoenen een belangrijke rol spelen in het handhaven van veiligheidsnormen en het voorkomen van verontreiniging. Hoewel plastic overschoenen niet de meest ideale keuze zijn vanuit een milieuperspectief, begrijp ik dat er soms specifieke redenen kunnen zijn om ze op scheepswerven te gebruiken. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

  1. Veiligheid: Overschoenen kunnen helpen bij het verminderen van het risico op uitglijden en vallen op scheepswerven, vooral als er natte en gladde oppervlakken zijn. Ze kunnen ook bescherming bieden tegen scherpe voorwerpen, chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen die op de werf aanwezig kunnen zijn. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de overschoenen van goede kwaliteit zijn en een goede grip bieden.
  2. Hygiëne en contaminatiebeheersing: In sommige gevallen kunnen overschoenen helpen bij het beheersen van de verspreiding van verontreinigingen of ziektekiemen op scheepswerven. Ze kunnen voorkomen dat vuil, modder of potentieel schadelijke stoffen van buitenaf de werkomgeving betreden. Dit kan met name relevant zijn bij het werken aan schepen waar hygiëne- en reinheidsnormen essentieel zijn.
  3. Alternatieven en duurzaamheid: Hoewel plastic overschoenen een snelle oplossing kunnen lijken, zijn er alternatieven die duurzamer kunnen zijn. Bijvoorbeeld, er zijn herbruikbare overschoenen op de markt die gemaakt zijn van materialen zoals rubber of textiel en die meerdere keren kunnen worden gebruikt. Deze kunnen een goede optie zijn om afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen.

In het ideale geval zou het gebruik van plastic overschoenen op scheepswerven moeten worden beperkt tot situaties waarin er geen andere geschikte alternatieven beschikbaar zijn. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de mogelijke impact op het milieu en te streven naar duurzame oplossingen waar mogelijk.

Deel deze blog
Vorige blog Volgende blog